Waterhardheid Lochem (Lochem)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Lochem. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Lochem is een redelijk kleine woonplaats met 13.845 inwonenden. Lochem ligt in de gemeente Lochem. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Lochem

U kunt een waterhardheid van 6,80 dH misschien "OK" vinden. De betekenis van de vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,80 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Lochem waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,80 dH in Lochem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lochem

Becijfering voor 6,80 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Lochem?

Praktisch iedereen ondervindt zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lochem is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,80 naar 0 dH te reduceren.