Waterhardheid Loenen (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Loenen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,90 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Loenen telt 3.135 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Loenen is onderdeel van de gemeente Apeldoorn. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Loenen

De ontvangst van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,90 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Loenen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,90 dH in Loenen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Loenen

Calculatie voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Loenen?

Iedereen ervaart onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Loenen is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,90 naar 0 dH terug te brengen.