Waterhardheid Loenen aan de Vecht (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Loenen aan de Vecht heeft een waterhardheid van 5,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke m3 water. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Loenen aan de Vecht telt 4.365 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Loenen aan de Vecht hoort bij de gemeente Stichtse Vecht. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Loenen aan de Vecht

Mensen kunnen hardheid van 5,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Loenen aan de Vecht objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 dH in Loenen aan de Vecht**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Loenen aan de Vecht

Rekensom voor 5,90 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Loenen aan de Vecht?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Loenen aan de Vecht is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 5,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.