Waterhardheid Loenersloot (Stichtse Vecht)

Zacht
0
5,90
dH
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Loenersloot is ongeveer 5,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Loenersloot is 7,70 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Loenersloot biedt plaats aan 520 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Loenersloot bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Loenersloot

Iemand kan een waterhardheid van 5,90 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 5,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Loenersloot objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,90 Duitse graden in Loenersloot**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Loenersloot

Rekensom voor 5,90 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Loenersloot?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Loenersloot is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 5,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.