Waterhardheid Loerbeek (Montferland)

Zacht
0
5,50
dH
Tamelijk hard
3
10,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Loerbeek bedraagt ongeveer 5,50 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Loerbeek is 10,80 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Loerbeek is een kleine woonplaats met 475 inwonenden. Loerbeek bevindt zich in de gemeente Montferland. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Loerbeek

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 5,50 dH misschien "geen probleem" vinden. De betekenis van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Loerbeek objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 5,50 dH in Loerbeek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Loerbeek

Berekening voor 5,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Loerbeek?

Een ieder ondervindt volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Loerbeek is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 5,50 naar 0 dH terug te dringen.