Waterhardheid Loon (Assen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Loon heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,38 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Loon is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Loon biedt plaats aan 270 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Loon is onderdeel van de gemeente Assen. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Loon

U kunt hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Loon waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Loon**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Loon

Rekensom voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Loon?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Loon is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.