Waterhardheid Loosdrecht (Wijdemeren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het water in Loosdrecht. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Loosdrecht is een kleine woonplaats met 8.435 inwoners. Loosdrecht ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wijdemeren.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Loosdrecht

Iemand kan een hardheid van 6,00 dH misschien "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Loosdrecht objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Loosdrecht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Loosdrecht

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Loosdrecht?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Loosdrecht is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.