Waterhardheid Lopik (Lopik)

Zacht
0
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Lopik is 7,40 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lopik is een erg kleine woonplaats met 7.990 inwonenden. Lopik is onderdeel van de gemeente Lopik. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Lopik

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,40 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water met een hardheid van 7,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Lopik objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,40 dH in Lopik**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lopik

Berekening voor 7,40 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,40 dH x 180m3 = 23,71 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Lopik?

Een ieder ondervindt onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt dikwijls voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lopik is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,40 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.