Waterhardheid Losdorp (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het water in Losdorp. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Losdorp telt 185 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Losdorp hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Losdorp

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Losdorp objectief bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 dH in Losdorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Losdorp

Rekensom voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Losdorp?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Losdorp is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.