Waterhardheid Lottum (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Lottum (Lottem) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Lottum (Lottem) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Lottum telt 2.020 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Lottum maakt deel uit van de gemeente Horst aan de Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lottum

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Lottum waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Lottum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Lottum

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Lottum?

Een ieder ondervindt zacht leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lottum is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te brengen.