Waterhardheid Lutjebroek (Stede Broec)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Lutjebroek ligt rond 6,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Lutjebroek is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lutjebroek telt 2.140 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Lutjebroek is onderdeel van de gemeente Stede Broec. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Lutjebroek

De perceptie van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Lutjebroek objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Lutjebroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lutjebroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lutjebroek?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine restant komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lutjebroek is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.