Waterhardheid Lutjegast (Grootegast)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Lutjegast is ongeveer 9,00 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.

Lutjegast telt 1.005 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Lutjegast hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Grootegast.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Lutjegast

De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douche aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Lutjegast objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 9,00 dH in Lutjegast**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lutjegast

Rekensom voor 9,00 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lutjegast?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lutjegast is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.