Waterhardheid Lutjewinkel (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Lutjewinkel is om en nabij de 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Lutjewinkel is 10,36 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lutjewinkel telt 740 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lutjewinkel ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lutjewinkel

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en dus het boenen van de douchekranen dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Lutjewinkel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Lutjewinkel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lutjewinkel

Becijfering voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Lutjewinkel?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lutjewinkel is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.