Waterhardheid Luttelgeest (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Luttelgeest is 7,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Luttelgeest is 8,30 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Luttelgeest is een kleine woonplaats met 2.135 inwonenden. Luttelgeest hoort bij de gemeente Noordoostpolder. Die hoort bij de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Luttelgeest

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,90 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ontvangst van de vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Luttelgeest objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,90 Duitse graden in Luttelgeest**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Luttelgeest

Becijfering voor 7,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Luttelgeest?

Iedereen beleeft zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Luttelgeest is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,90 naar 0 dH te reduceren.