Waterhardheid Lutten (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Lutten. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Lutten is 9,80 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lutten biedt plaats aan 2.080 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lutten is onderdeel van de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Lutten

De indruk van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,60 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Lutten waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Lutten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lutten

Rekensom voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lutten?

Onthard water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lutten is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.