Waterhardheid Luttenberg (Raalte)

Zacht
0
6,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,40 Duitse graden. Zo hard is het water in Luttenberg minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Luttenberg is 7,50 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Luttenberg biedt plaats aan 2.230 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Luttenberg ligt in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Raalte.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Luttenberg

Iemand kan een waterhardheid van 6,40 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,40 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Luttenberg waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,40 dH in Luttenberg**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Luttenberg

Berekening voor 6,40 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Luttenberg?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Luttenberg is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.