Waterhardheid Luxwoude (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Luxwoude (Lúkswâld) heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,90 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Luxwoude (Lúkswâld) is 7,20 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Luxwoude biedt plaats aan 440 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Luxwoude is onderdeel van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Opsterland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Luxwoude

De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan zo een hardheid van 6,90 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douche dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Luxwoude waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,90 Duitse graden in Luxwoude**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Luxwoude

Rekensom voor 6,90 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Luxwoude?

Iedereen ondervindt kalkvrij water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Luxwoude is het zodoende beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,90 naar 0 dH te reduceren.