Waterhardheid Luyksgestel (Bergeijk)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Luyksgestel. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Luyksgestel is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Luyksgestel biedt plaats aan 2.985 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Luyksgestel maakt deel uit van de gemeente Bergeijk. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Luyksgestel

De gewaarwording van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Luyksgestel objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Luyksgestel**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Luyksgestel

Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Luyksgestel?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Luyksgestel is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.