Waterhardheid Maarheeze (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Maarheeze bedraagt ongeveer 10,70 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.

Maarheeze telt 5.285 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Maarheeze is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cranendonck.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Maarheeze

De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 10,70 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douche voor lief nemen.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 10,70 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maarheeze waardevrij vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 10,70 dH in Maarheeze**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maarheeze

Berekening voor 10,70 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Maarheeze?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maarheeze is het dus beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 10,70 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.