Waterhardheid Maarsbergen (Utrechtse Heuvelrug)

Zacht
0
6,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Maarsbergen is ongeveer 6,10 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Maarsbergen telt 1.250 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Maarsbergen maakt deel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Maarsbergen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,10 dH "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 6,10 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Maarsbergen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,10 Duitse graden in Maarsbergen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Maarsbergen

Calculatie voor 6,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Maarsbergen?

Een ieder beleeft kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maarsbergen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.