Waterhardheid Maarssen (Stichtse Vecht)

Zacht
0
7,70
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Maarssen heeft een waterhardheid van minimaal 7,70 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,67 kilogram kalk.

Maarssen telt 37.770 inwoners. Dit is een redelijk grote woonplaats. Maarssen ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Stichtse Vecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Maarssen

Iemand kan hardheid van 7,70 Duitse graden "normaal" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water van 7,70 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Maarssen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,70 dH in Maarssen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Maarssen

Berekening voor 7,70 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,70 dH x 180m3 = 24,67 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Maarssen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maarssen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 7,70 naar 0 Duitse graden te reduceren.