Waterhardheid Maartensdijk (De Bilt)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het water in Maartensdijk ligt rond 7,30 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Maartensdijk biedt plaats aan 4.960 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maartensdijk hoort bij de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Bilt.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Maartensdijk

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 7,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maartensdijk waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 dH in Maartensdijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maartensdijk

Berekening voor 7,30 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maartensdijk?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maartensdijk is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.