Waterhardheid Maasbommel (West Maas en Waal)

Zacht
0
7,30
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Maasbommel. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Maasbommel is 7,50 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Maasbommel biedt plaats aan 1.300 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maasbommel is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente West Maas en Waal.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Maasbommel

Mensen kunnen een waterhardheid van 7,30 Duitse graden "normaal" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 7,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Maasbommel waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,30 dH in Maasbommel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Maasbommel

Calculatie voor 7,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Maasbommel?

Onthard kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasbommel is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,30 naar 0 dH te verminderen.