Waterhardheid Maasbracht (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Maasbracht (Brach) bedraagt ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Maasbracht (Brach) is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Maasbracht telt 7.140 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Maasbracht is onderdeel van de gemeente Maasgouw. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Maasbracht

Iemand kan een hardheid van 7,34 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Maasbracht waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Maasbracht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Maasbracht

Becijfering voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Maasbracht?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maasbracht is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.