Waterhardheid Maasdam (Binnenmaas)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Maasdam heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Maasdam is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Maasdam telt 3.215 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Maasdam hoort bij de gemeente Binnenmaas. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Maasdam

U kunt waterhardheid van 4,98 dH misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Maasdam objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Maasdam**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Maasdam

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maasdam?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasdam is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.