Waterhardheid Maasdijk (Westland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Maasdijk ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Maasdijk is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Maasdijk is een kleine woonplaats met 4.320 inwoners. Maasdijk is onderdeel van de gemeente Westland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Maasdijk

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "OK" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Maasdijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Maasdijk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Maasdijk

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Maasdijk?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasdijk is het daarom zeker zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.