Waterhardheid Maashees (Boxmeer)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Maashees kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Maashees is 9,97 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Maashees is een kleine woonplaats met 890 inwoners. Maashees maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Boxmeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Maashees

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de tegels dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Maashees objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Maashees**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Maashees

Becijfering voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Maashees?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maashees is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.