Waterhardheid Maasland (Midden-Delfland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Maasland. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Maasland is 9,41 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Maasland biedt plaats aan 6.495 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Maasland hoort bij de gemeente Midden-Delfland. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Maasland

U kunt hardheid van 4,98 dH "prima" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Maasland objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Maasland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Maasland

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Maasland?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Maasland is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.