Waterhardheid Maastricht-Airport (Beek)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Maastricht-Airport ligt in de buurt van 7,34 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Maastricht-Airport is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Maastricht-Airport hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Beek.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Maastricht-Airport

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Maastricht-Airport objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 dH in Maastricht-Airport**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Maastricht-Airport

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Maastricht-Airport?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maastricht-Airport is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.