Waterhardheid Maastricht (Maastricht)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Maastricht (Mestreech). Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Maastricht (Mestreech) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Maastricht biedt plaats aan 121.735 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 steden van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats. Maastricht hoort bij de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Maastricht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Maastricht

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Maastricht waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Maastricht**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Maastricht

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Maastricht?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Maastricht is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.