Waterhardheid Mantinge (Midden-Drenthe)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Mantinge. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Mantinge is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Mantinge biedt plaats aan 280 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Mantinge is onderdeel van de gemeente Midden-Drenthe. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Mantinge

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de tegels aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Mantinge waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Mantinge**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Mantinge

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Mantinge?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Mantinge is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.