Waterhardheid Maria Hoop (Echt-Susteren)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Maria Hoop bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Maria Hoop is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Maria Hoop is een kleine woonplaats met 1.335 inwoners. Maria Hoop ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Echt-Susteren.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Maria Hoop

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 7,34 dH misschien "OK" vinden. De indruk van de bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Maria Hoop waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,34 dH in Maria Hoop**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Maria Hoop

Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Maria Hoop?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maria Hoop is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.