Waterhardheid Mariënheem (Raalte)

Zacht
0
6,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,40 dH. Zo hard is het drinkwater in Mariënheem minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Mariënheem is 7,50 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Mariënheem telt 1.495 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Mariënheem bevindt zich in de gemeente Raalte. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Mariënheem

U kunt waterhardheid van 6,40 Duitse graden "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,40 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Mariënheem waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,40 dH in Mariënheem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Mariënheem

Berekening voor 6,40 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Mariënheem?

Kalkvrij water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mariënheem is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,40 naar 0 dH te reduceren.