Waterhardheid Marknesse (Noordoostpolder)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,10
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,10 dH. Zo hard is het leidingwater in Marknesse. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 8,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,95 kilogram kalkvormende deeltjes.

Marknesse is een kleine woonplaats met 3.745 inwoners. Marknesse hoort bij de gemeente Noordoostpolder. Deze hoort bij de centrale provincie Flevoland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Marknesse

U kunt een hardheid van 8,10 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De waarneming van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,10 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Marknesse objectief testen

Je kunt de mineralen in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 8,10 dH in Marknesse**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar af en toe kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Marknesse

Rekensom voor 8,10 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,10 dH x 180m3 = 25,95 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Marknesse?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Marknesse is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 8,10 naar 0 Duitse graden te verminderen.