Waterhardheid Marle (Olst-Wijhe)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Marle heeft een waterhardheid van minimaal 7,20 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalk.

Marle biedt plaats aan 75 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Marle maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Olst-Wijhe.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Marle

Mensen kunnen hardheid van 7,20 dH "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water van 7,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Marle objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 7,20 dH in Marle**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Marle

Becijfering voor 7,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Marle?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Marle is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.