Waterhardheid Marrum (Ferwerderadiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
9,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Marrum is 8,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Marrum is 9,40 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Marrum telt 1.465 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Marrum ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ferwerderadiel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Marrum

Sommige mensen kunnen hardheid van 8,30 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 8,30 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Marrum waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 8,30 Duitse graden in Marrum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Marrum

Rekensom voor 8,30 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Marrum?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Marrum is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 8,30 naar 0 Duitse graden terug te dringen.