Waterhardheid Marsum (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Zo hard is het leidingwater in Marsum minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Marsum is 8,00 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Marsum is een kleine woonplaats met 1.075 inwonenden. Marsum bevindt zich in de gemeente Menameradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Marsum

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 6,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Marsum objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,80 Duitse graden in Marsum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Marsum

Berekening voor 6,80 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Marsum?

Iedereen ervaart volledig zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Marsum is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,80 naar 0 dH terug te dringen.