Waterhardheid Mastenbroek (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Mastenbroek. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Mastenbroek is 7,40 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Mastenbroek is een kleine woonplaats met 175 inwoners. Mastenbroek ligt in de gemeente Kampen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Mastenbroek

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,10 Duitse graden misschien "prima" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 6,10 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Mastenbroek waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,10 Duitse graden in Mastenbroek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Mastenbroek

Becijfering voor 6,10 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Mastenbroek?

Een ieder ondervindt kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Mastenbroek is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 6,10 naar 0 Duitse graden te reduceren.