7,50 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Mastenbroek minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Mastenbroek is 7,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.
Mastenbroek is een kleine woonplaats met 200 inwonenden. Mastenbroek bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Zwartewaterland.
De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,50 dH "OK" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen dulden.
Water met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Mastenbroek**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 7,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Mastenbroek is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te dringen.