Waterhardheid Maurik (Buren)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Maurik bedraagt ongeveer 11,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 11,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,85 kilogram kalkdeeltjes.

Maurik is een kleine woonplaats met 4.120 inwoners. Maurik bevindt zich in de gemeente Buren. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Maurik

Mensen kunnen waterhardheid van 11,50 dH "prima" vinden. De indruk van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 11,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Maurik waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 11,50 Duitse graden in Maurik**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Maurik

Becijfering voor 11,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 11,50 dH x 180m3 = 36,85 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Maurik?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Maurik is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 11,50 naar 0 dH te verminderen.