Waterhardheid Mechelen (Gulpen-Wittem)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het water in Mechelen (Mechele). Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Mechelen (Mechele) is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Mechelen is een kleine woonplaats met 1.850 inwonenden. Mechelen is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Gulpen-Wittem.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Mechelen

Mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Mechelen waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Mechelen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Mechelen

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Mechelen?

Een ieder ervaart volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mechelen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.