Waterhardheid Meeden (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Meeden ligt in de buurt van de 12,50 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Meeden is een kleine woonplaats met 1.730 inwoners. Meeden maakt deel uit van de gemeente Menterwolde. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Meeden

De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 12,50 dH "prima" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Meeden waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Meeden**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Meeden

Calculatie voor 12,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Meeden?

Iedereen beleeft zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meeden is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.