Waterhardheid Meedhuizen (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Meedhuizen. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Meedhuizen telt 645 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Meedhuizen hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard kraanwater Meedhuizen

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en het boenen van de kranen accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Meedhuizen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 Duitse graden in Meedhuizen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Meedhuizen

Calculatie voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Meedhuizen?

Zacht kraanwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Meedhuizen is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te reduceren.