Waterhardheid Meerkerk (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het water in Meerkerk minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Meerkerk is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Meerkerk telt 3.745 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Meerkerk hoort bij de gemeente Zederik. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Meerkerk

U kunt hardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Meerkerk objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Meerkerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Meerkerk

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Meerkerk?

Een ieder ondervindt volledig zacht leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in gebieden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Meerkerk is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.