Waterhardheid Meerlo (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Meerlo (Mieëldere). Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Meerlo (Mieëldere) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Meerlo is een erg kleine woonplaats met 1.900 inwoners. Meerlo hoort bij de gemeente Horst aan de Maas. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Meerlo

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,34 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Meerlo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Meerlo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Meerlo

Becijfering voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Meerlo?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Meerlo is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.