Waterhardheid Meerssen (Meerssen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Meerssen (Meersje). Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Meerssen (Meersje) is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Meerssen biedt plaats aan 7.615 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Meerssen hoort bij de gemeente Meerssen. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Meerssen

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Meerssen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Meerssen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Meerssen

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Meerssen?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Meerssen is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.