Waterhardheid Meeuwen (Aalburg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Meeuwen heeft een waterhardheid van 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Meeuwen is een kleine woonplaats met 700 inwoners. Meeuwen ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard leidingwater Meeuwen

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 10,36 dH "OK" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Meeuwen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Meeuwen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Meeuwen

Berekening voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Meeuwen?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Meeuwen is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.