Waterhardheid Meijel (Peel en Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Meijel (Mael) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 7,34 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Meijel (Mael) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Meijel telt 6.055 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Meijel maakt deel uit van de gemeente Peel en Maas. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Meijel

U kunt een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Meijel waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 dH in Meijel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Meijel

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Meijel?

Praktisch iedereen ervaart zacht kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Meijel is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het water van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.