Waterhardheid Melissant (Goeree-Overflakkee)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Melissant. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Melissant is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Melissant biedt plaats aan 2.160 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Melissant hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Melissant

U kunt een waterhardheid van 4,98 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Melissant waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Melissant**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Melissant

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Melissant?

Praktisch iedereen ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Melissant is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse graden te verminderen.