Waterhardheid Meppel (Meppel)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Meppel. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Meppel is een relatief kleine woonplaats met 28.575 inwoners. Meppel maakt deel uit van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Meppel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Meppel

De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de kranen aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Meppel objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Meppel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Meppel

Rekensom voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Meppel?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Meppel is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.